tips

Alfabet, een prachtig abc-boek van Charlotte Dematons!


Alfabet is het nieuwe boek van Charlotte Dematons. Als tekenaar en illustrator denkt ze bij uitstek in beelden. Alfabet is een prachtig prentenboek bestaande uit 26 platen, voor elke letter van het alfabet één. Het is niet zomaar een ‘abc’-boek waarbij een bepaalde letter telkens vooropstaat. Per afbeelding komen er enkel maar voorwerpen voor die starten met dezelfde beginletter.

Met een woordenboek in de hand stelde Dematons voor iedere letter een eindeloze lijst met woorden samen. Langzamerhand ontstond er voor elke letter een verhaal dat fungeerde als een verbindend basisbeeld voor de desbetreffende plaat.

Charlotte Dematons - Alfabet, letter K

Een speciale plaats in het boek wordt ingenomen door de letterdief, een opvallend zwart-wit, gestreept figuurtje. Deze dief is het verbindend element tussen alle 26 platen en is gemakkelijk terug te vinden op elke plaat. Hij gaat opzoek naar letters en trofeeën die hij daarna telkens meeneemt. Zie jij hem staan op bovenstaande afbeelding?

 

Wie is Charlotte Dematons?

Charlotte Dematons (63) groeide op met haar Franse vader en Nederlandse moeder in Evreux, Frankrijk. Na haar middelbare school, beslist ze om naar Nederland te gaan en les te volgen aan de Rietveld Academie. Ze studeerde in 1982 af in de richting Illustratie en ging direct aan de slag als freelance kinderboekenillustrator. Haar stijl wordt gekenmerkt door de vele kleine details en grapjes die ze in haar verhalen toevoegt.

Het nieuwe boek van Dematons werd uitgebracht door de Nederlandse uitgeverij Hoogland en Van Klaveren. Sinds kort vertegenwoordigt Baeckens Books het Nederlands fonds van deze uitgeverij in België.