over-de-uitgeverij

Graag stellen we je voor aan: Liesbeth!


Het is al een tijdje geleden dat we jullie hebben voorgesteld aan één van onze teamleden. Dus vandaag brengen we daar graag verandering in en stellen we jullie met veel plezier voor aan *trommelgeroffel* … LIESBETH!

Liesbeth in het kort
Mijn naam is Liesbeth en ik ben redacteur. Dat wil zeggen dat ik ervoor zorg dat een boek op tijd en zonder foutjes bij de drukker raakt. Ik maak vertalingen, werk concepten uit, stel briefings en planningen op voor vormgevers & illustratoren, lees manuscripten na en corrigeer ze, kijk na of alles druktechnisch goed in elkaar zit. Ik ondersteun de uitgevers ook met acquisitie. Dat is een moeilijk woord voor het zoeken naar leuke boeken en ideeën op de internationale boekenbeurzen, en het beoordelen van ingezonden manuscripten.

Hoe ben je bij Baeckens terechtgekomen?
Een van de vertalers van Erin Hunter tipte me dat er bij Baeckens Books iemand gezocht werd om te doen wat hierboven allemaal staat. 

Als je een dier zou zijn, wat zou je dan zijn?
Hm. Ik begin spontaan te kirren als ik dieren zie. Alle dieren (of toch bijna: op hoofdluis ben ik niet zo dol, en kakkerlakken vind ik eng). Ik hou erg van eekhoorns. Ook van vossen. En van kikkers (vooral van Botsie, de klauwkikker van mijn jongste zoon). Maar als ik kon kiezen zou ik misschien toch het liefst een kat zijn en heerlijk achter het vensterraam in de zon liggen snorren. 

Hoe ziet een doordeweekse dag eruit voor jou?
De wekker gaat en ik wil mijn bed niet uit. Maar ik ben flink en sta toch op, haal de kinderen uit bed, wurm die in hun kleren onder lichte dwang (want ze willen liever spelen dan naar school), wandel de kinderen naar school, fiets naar het station, stap de trein in, klap de laptop open en ga verder waar ik gisteravond ophield. Aangekomen op kantoor ploeg ik eerst de mailbox door om dringende brandjes te blussen (een levering die op het verkeerde adres terechtkwam, een blauwdruk waar nog een fout in zit, een correctie die dringend naar de vormgever moet). Een stapeltje facturen ligt voor me klaar, wachtend op controle en goedkeuring. Daarna is er tijd voor het werk dat concentratie vraagt: ik schrijf een paar teksten voor onze aanbiedingsfolder en leg de laatste hand aan de briefing voor het nieuwste Smiley-boek (nog een paar beelden zoeken die bij de tekst passen, nog een laatste bewerking van de flaptekst en dan, hup, naar de vormgever).

Het werk wordt even gestaakt voor een overlegmoment met uitgever en productiemanager en voor een paar boterhammen. ’s Middags druk ik een manuscript af dat zetklaar gemaakt moet worden. Dat wil zeggen dat alle foutjes die er na een eerste redactieronde nog inzitten eruitgepikt moeten worden. Mijn favoriete bezigheid! Dat doe ik lekker old skool: ik lees eerst alles na op papier en duid alle foutjes aan. Pas later breng ik tekstcorrecties en opmerkingen aan in het word-document. Een manuscript zetklaar maken vraagt tijd, mijn middag is hiermee helemaal gevuld.

Net voor ik naar de trein moet vertrekken komt een koerier nog een blauwdruk langsbrengen. Die moet zo snel mogelijk nagekeken worden (maar dat doen we morgen wel). Op de trein naar huis lees ik een ingezonden boekvoorstel om te bekijken of het in ons uitgaveplan past. Thuis wolf ik mijn eten naar binnen en dan komt het leukste moment van de dag: voorleestijd! Eerst is het de beurt aan Maurice. Onze topper van het moment is de Dino Klas (ja hoor, ook AVI-boekjes kun je voorlezen!) Zodra Maurice in bed ligt, word ik weer beneden verwacht om samen met Arsène naar de Buurtpolitie te kijken. El. Ke. Dag. Dat hoeft voor mij niet per se, maar dankzij de uitgebreide dvd-collectie kàn het gewoon! Na ons Buurtpolitie-moment is het voorleestijd voor Arsène. Elke avond een paar gedichtjes én een hoofdstuk uit Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn. Terwijl ik de laatste regels voorlees, hoor ik de lokroep van mijn bed…

Als je één ding zou mogen meenemen naar een onbewoond eiland, wat zou dit dan zijn?
Onmogelijke vraag.

Wat is je favoriete boek(enreeks) uitgegeven door Baeckens?
De babyboekjes van Sarah Corynen.

Als je voor de rest van je leven nog maar 1 ding zou mogen eten, wat zou dit dan zijn?
Sake sashimi of worteltaart. Moeilijke keuze.

Wat is je levensmotto?
I shall not fold my wings to go through doors.

 Nog iets dat je wilt toevoegen, kwijt wilt, de wereld in wilt sturen, …

Outside of a dog, a good read is a man’s best friend.
Inside of a dog, it is too dark to read.

Deze quote wordt toegeschreven aan Groucho Marx, al is het niet helemaal zeker of hij wel echt de eerste was die dit grapje maakte. Maar ik meen het, heel serieus. Voor mij is die quote meer dan een grapje. Want een goed boek (wat je daar ook onder verstaat) geeft glans aan het leven. Een boek bezit de kracht het leven draaglijk te maken als je het moeilijk hebt en het leven mooier te maken als je het moeilijke voorbij bent