tips

Mol is bang


Mol is bang

 

Mol is bang

Op maandag 18 mei zijn een heleboel kinderen terug naar school mogen gaan. Na wekenlang in hun kot te blijven, kunnen ze nu hun juffen, meesters en klasgenootjes terugzien. Hoewel dat zorgt voor veel vreugde, kan het ook leiden tot veel stress…

De angsten van Mol zijn heel herkenbaar voor kinderen. Wat doe je als je niet al je vriendjes meer mag zien, als iemand te dichtbij komt…? Het is niet altijd even gemakkelijk voor een kind om angsten onder woorden te brengen. Met dit gedicht hopen Marieke van Hooff, de auteur, en Henk van der Gugten, de illustrator, troost te bieden aan kinderen die plots hun hele wereld zien veranderen door het virus.

Ook als ouder is het niet altijd even gemakkelijk om de situatie uit te leggen aan een kind. Deze poster kan hiervoor een hulpmiddel zijn. Het gedicht kan voorgelezen worden voor jonge kinderen, maar iets oudere kinderen kunnen het vast zelf al lezen.

Haal de poster op of download hem hier!

Je kan de poster van ‘Mol is bang’ ophalen in Boekenhandel Pardoes of hem hier downloaden. Voor de Engelse versie klik hier.

Kinderboekhandel Pardoes
IJzerenleen 31
2800 Mechelen

www.boekhandelpardoes.be

Tips om met je kind over het coronavirus te praten.

Bron: onderwijs.vlaanderen.be

 

Praat met je kind over zijn of haar emoties, vragen, bezorgdheden …

Het is heel normaal dat kinderen, net zoals Mol, angstig, wantrouwig of onrustig zijn. Het is daarom erg belangrijk dat ze deze emoties kunnen uiten. Stel vragen en laat je kind vooral zelf vertellen over wat hij of zij ervaart. Help je kind om zijn of haar indrukken te verwerken door erover te praten, te schrijven, te tekenen…

Laat je kind zien hoe hij of zij zichzelf kan beschermen.

Geef aan dat je kind ook zelf zijn of haar steentje kan bijdragen. Laat hen de handen wassen, afstand bewaren en een mondkapje en handschoenen dragen in het openbaar. Net zoals Mol!

Wees eerlijk.

Kinderen zijn vaak erg nieuwsgierig en stellen hierdoor veel vragen. Je kind heeft recht op waarheidsgetrouwe informatie over wat er in de wereld gebeurt. Wees eerlijk zonder je kind bang te maken. Leg hen de situatie op een kindvriendelijke manier uit. aan moeilijke termen en ingewikkelde zinnen hebben kinderen geen nood.

Vertel ook de positieve dingen.

Vergeet niet dat er ook heel veel leuke dingen zijn om te doen, nu je kind niet naar school mag. Lees eens een leuk boek samen, speel een gezelschapspelletje, maak een fietstocht, kijk samen een film… of speel zoals Mol een spelletje op een telefoon of tablet met vrienden.

Wie is Mol?

Mol is het hoofdpersonage van de gelijknamige reeks van Marieke van Hooff en Henk van der Gugten. Op een dag tekende Henk het figuurtje Mol en enkele van zijn vriendjes en postte dit op zijn Instagrampagina. Oorspronkelijk was hij niet van plan om er iets mee te doen. Tot Marieke dit zag. Ze was meteen geïnspireerd door het schattige figuurtje en begon onmiddellijk met het schrijven van gedichtjes. Al snel ontstond het idee voor een nieuwe reeks.

In deze splinternieuwe reeks van Van Hooff en van der Gugten kom je alles te weten over Mol en zijn vriendjes. De eerste twee avonturen: Mol helpt Muis en Mol viert kerst zijn te ontdekken vanaf het najaar! Volg ons op Instagram of Facebook om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Mol helpt muisMol viert kerst

Wil je meer weten over Marieke van Hooff en Henk van der Gugten? Neem dan zeker eens een kijkje op de auteurspagina!