nieuws

Griffeljury bekroont jeugdboek over WOII


Prestigieuze boekenprijs gaat naar ‘Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw’ van Davide Morosinotto

Op 22 juni maakte de Nederlandse Griffeljury de winnaars bekend van de Zilveren Griffel. In de categorie 12 tot 15 jaar kwam ‘Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw’ van Davide Morosinotto als winnaar uit de bus. De jury loofde zijn gedurfde aanpak: “Morosinotto is een auteur die de grenzen van het boek opzoekt, maar die bovenal een uniek verhaal aflevert. De gedurfde compositie van manuscriptfictie biedt de lezer niet alleen een aantrekkelijke uitdaging, maar onderwijst tegelijkertijd de praktijken van het communistische bewind. Dat is intrigerend en het verdraaien van de werkelijkheid voelt bovendien hoogst actueel.” Eerder werd zijn roman ‘Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn’ al bekroond met een Vlag en Wimpel.

De slag om Leningrad, winterkou en honger.

“Ik heet Viktor Nikolajevitsj Danilov. Ik ben op 17 november 1928 geboren in Leningrad. Mijn ouders werken bij de Hermitage. Of beter gezegd, daar werkten ze totdat de oorlog uitbrak. Ik heb een tweelingzus die Nadja heet. Nadja en ik moesten weg uit Leningrad, maar we belandden per ongeluk in twee verschillende treinen. De mijne ging helemaal naar Tatarstan en van haar trein weet ik alleen dat hij in Mga is gestrand. Ik zit in een vrachtwagen die op de weg is geparkeerd. Buiten woedt een storm en het is ijskoud, zeker dertig graden onder nul. Het is een wonder dat ik nog leef.”

De tweeling Viktor en Nadja is twaalf jaar wanneer Hitler de oorlog verklaart aan de Sovjet-Unie. Ze hebben elk een paar schriftjes, en die schrijven ze vol voor elkaar. Viktor schrijft met rood. Nadja schrijft met blauw. Ze schrijven over hun verbijsterende rol in de slag om Leningrad, over de winterkou en de honger, maar ook over onverwachte vriendschappen en de kracht van hoop.

Uitgever Lise Wouters nam het initiatief nam om het boek uit het Italiaans te vertalen: “Nadat we Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn hadden uitgegeven, wisten we dat Davide Morosinotto een erg bijzondere jeugdauteur is. Zijn schrijfstijl is meeslepend en toegankelijk, en hij onderschat zijn jonge lezers niet. Ondanks het feit dat hij vaak moeilijke onderwerpen aansnijdt, zitten zijn boeken vol humor en hoop. Zelfs kinderen die niet graag lezen, smullen van zijn boeken!’”